Back to top

Sabbath Bible Lessons

Evanghelia după Ioan (prima parte)

 <<    >> 
Lecția 3 Sabat, 18 ianuarie, 2025

Nunta din Cana

Verset de memorat: „Să faceți orice vă va zice.” (Ioan 2:5 ultima parte).

„Isus Și-a început lucrarea de reformă, intrând în strânse legături de simpatie cu oamenii.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 150.

Recomandare pentru studiu:   Hristos, Lumina Lumii, p. 144-153, cap. 15, „La nunta din Cana” Solii către tineret, p. 403-418 (cap. 136: Relații sociale pentru a salva - până la cap. 140: Influența, inclusiv) 

Duminică 12 ianuarie

1. Începutul slujirii lui Hristos

a. Unde Și-a început Hristos slujirea pe pământ? Ioan 2:1, 2.

„Isus nu Și-a început lucrarea săvârșind vreo faptă deosebită în fața Sinedriului din Ierusalim. La o întâlnire familială dintr-un mic sat galilean, puterea Lui S-a manifestat pentru a mări bucuria unei sărbători de nuntă. În felul acesta, El Și-a arătat iubirea față de oameni și dorința de a lucra pentru fericirea lor. În pustia ispitei, El Însuşi băuse cupa durerii. El a venit să le dea oamenilor cupa binecuvântării, ca, prin binecuvântarea Lui, să sfințească relațiile din viața oamenilor.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 144 (cap. 14: Noi am găsit pe Mesia).

b. Ce s-a întâmplat cu mult timp înainte să se încheie nunta? Ioan 2:3.

„[Maria] tânjea ca [Isus] să dea celor adunați acolo o dovadă că El era într-adevăr Cel onorat de Dumnezeu. Ea spera că se va ivi prilejul ca El să facă o minune în fața lor.

Obiceiul timpului era ca petrecerea de nuntă să țină mai multe zile. De data aceasta, înainte ca petrecerea să ia sfârșit, s-a observat că nu mai era vin. Constatarea aceasta a adus multă îngrijorare familiei. Era un lucru neobișnuit ca la asemenea ocazii să nu fie vin și lipsa lui ar fi fost un semn de lipsă de ospitalitate.” – Ibid., p. 145, 146.


Luni 13 ianuarie

2. Hristos și mama Sa

a. Ce a spus mama lui Isus și care a fost răspunsul Lui? Ioan 2:3, 4.

„[Ioan 2:4 citat] Răspunsul acesta, pe cât ni se pare nouă de aspru, nu exprimă răceală sau lipsă de politețe. Felul în care Mântuitorul S-a adresat mamei Sale era după felul în care se vorbea în Orient. Așa se vorbea față de persoanele cărora voia cineva să le arate respect. Orice faptă a vieții pământești a lui Hristos era în armonie cu învățătura pe care El Însuși o dăduse: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta.” Pe cruce, în ultimul Său gest de tandrețe față de mama Sa, Isus i s-a adresat la fel, când a lăsat-o în grija celui mai iubit ucenic al Său. Atât la nuntă, cât și pe cruce, iubirea exprimată prin glasul, privirea și gesturile Lui tălmăcea cuvintele Sale.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 146.

b. Ce le-a spus mama lui Isus slujitorilor – și cum se aplică aceste cuvinte și nouă astăzi? Ioan 2:5

„Urmașii lui [Hristos] trebuie să devină mai mult și tot mai mult o putere în proclamarea adevărului, pe măsură ce ei se apropie tot mai mult de desăvârșirea credinței și a iubirii pentru frații lor. Dumnezeu oferă ajutor dumnezeiesc pentru toate împrejurările grele pentru care resursele noastre omenești nu sunt îndestulătoare. El dă Duhul Său cel Sfânt pentru a ajuta în orice strâmtorare, pentru a întări nădejdea și siguranța noastră, pentru a ne ilumina mintea și a ne curăți inima. El intenționează ca mijloace îndestulătoare să fie oferite pentru realizarea planurilor Lui. Vă îndemn să căutați sfat la Dumnezeu. Căutați-L cu toată inima, și «faceți orice vă va zice». (Ioan 2:5.)” – Mărturii către comunitate, vol. 6, p. 414, 415 (secț. 7, Tineri în lucrarea de predicare).

c. Ce i-a spus Isus slujitorului de la nuntă să facă? Ioan 2:6-8.

„La intrare, se aflau șase vase mari de piatră și Isus le-a spus slujitorilor să le umple cu apă. Așa s-a făcut. Apoi, pentru că aveau nevoie imediat de vin, Isus a zis: „Scoateți acum și aduceți nunului”. În locul apei, cu care fuseseră umplute vasele, a început atunci să curgă vin.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 148 (cap. 14).


Marți 14 ianuarie

3. Vinul lui Hristos

a. Când a fost servit vinul, cum a răspuns conducătorul nunții? Ioan 2:9, 10.

„Nici nunul, nici oaspeții nu aflaseră că se sfârșise vinul. Când a gustat din băutura adusă de slujitori, nunul a constatat că era mult mai bună decât cea pe care o avuseseră mai înainte și că se deosebea foarte mult de aceea servită la începutul mesei.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 148 (cap. 14: Noi am găsit pe Mesia).

b. Ce tip de vin a oferit Isus? Isaia 65:8.

„Vinul pe care l-a pus la dispoziţie Isus la nuntă şi pe care l-a dat ucenicilor ca pe un simbol al propriului Său sânge, era must din struguri. La acesta se referă profetul Isaia când vorbește de vinul nou «din ciorchine» și zice: «Nu-l nimici, căci este o binecuvântare în el.» (Isaia 65:8.)

Vinul nefermentat, făcut de El pentru oaspeții de la nuntă, a fost o băutură sănătoasă și înviorătoare. Efectul ei a fost acela de a aduce gustul în armonie cu un apetit sănătos.” – Ibid., p.149 (cap. 14: Noi am găsit pe Mesia).

c. Ce spune Scriptura despre vinul fermentat? Proverbe 20:1; 23:29-35.

„Însuși Hristos a fost Cel care a vorbit în Vechiul Testament, avertizând pe Israel că „vinul este batjocoritor, băuturile sunt gălăgioase, oricine se îmbată cu ele nu este înțelept.” (Proverbe 20:1.) Şi El Însuşi n-a dat nimănui asemenea băuturi. Satan îi ispitește pe oameni să folosească lucruri care întunecă rațiunea și slăbesc puterile spirituale, dar Hristos ne învață să ținem în supunere josnicia firii noastre. Toată viața Lui a fost o pildă de lepădare de sine. Pentru ca să înfrângă puterea poftei, El a suferit pentru noi cea mai grea încercare pe care o poate suferi omul. Hristos a fost Acela care a dat îndrumarea ca Ioan Botezătorul să nu bea nici vin, nici băutură îmbătătoare. Tot El a fost Cel care a ordonat o abstinență asemănătoare pentru soția lui Manoah. Şi El a pronunțat un blestem asupra omului care va pune sticla la buzele semenului său. Hristos nu și-a contrazis propria învățătură.” – Ibid.


Miercuri 15 ianuarie

4. Exemplul lui ISUs la întruniri sociale

a. Ce obiective au fost atinse chiar și pentru noi astăzi, atât prin prezența lui Hristos la nuntă, cât și prin minunea pe care El a făcut-o? Ioan 2:11

„Hristos cunoștea toate lucrurile; El a privit către timpurile noastre și a văzut care urma să fie condiția societății în apropierea încheierii istoriei acestei lumi. El a văzut mii și mii de oameni pierzându-și viața din cauza vinului și a băuturilor tari. Lumea urma să ajungă treptat în aceeași stare în care se afla în zilele dinaintea potopului. Dar cerul a semnalat pericolul, pentru ca bărbații să fie avertizați și să coopereze cu Dumnezeu pentru păstrarea propriei lor sănătăţi. El ne-a dat exemple de abstinență absolută și ne-a oferit instrucțiuni care, dacă sunt urmate, vor rezulta în crearea și păstrarea vigorii, a îndemânării și a excelenței copiilor noștri.” – The Signs of the Times, 16 aprilie, 1896.

b. Descrieți tipul de atitudine înviorătoare pe care Hristos a exemplificat-o de-a lungul slujirii Sale. Matei 11:29.

„Isus Și-a început lucrarea de reformă, intrând în strânse legături de simpatie cu oamenii. În timp ce arăta cel mai mare respect față de Legea lui Dumnezeu, El mustra evlavia plină de pretenții a fariseilor și căuta să-i elibereze pe oameni de rânduielile fără rost cu care erau legați. El căuta să dărâme barierele care despărțeau diferitele clase ale societății, ca să-i poată aduna pe oameni ca membri ai aceleiași familii. Participarea Lui la nuntă era plănuită pentru a face un pas către acest rezultat.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 150 (cap. 14: Noi am găsit pe Mesia).

„Isus a mustrat îngăduința de sine sub toate formele ei, dar era sociabil din fire. El Se bucura de ospitalitatea tuturor claselor, vizitând căminele celor bogați și ale celor săraci, ale celor învățați și ale celor neînvățați și căutând să înalțe gândurile lor de la lucrurile obișnuite ale vieții la cele spirituale și veșnice. El n-a îngăduit risipa, și nicio umbră de ușurătate lumească n-a pătat conduita Sa; cu toate acestea, Se bucura de scenele de fericire nevinovată și, prin prezența Lui, a aprobat adunările sociale. Nunta la iudei era o ocazie impresionantă și bucuriile ei nu erau neplăcute pentru Fiul omului. Luând parte la nuntă, Isus a onorat căsătoria ca pe o instituție divină.” – Ibid.


Joi 16 ianuarie

5. Interacțiuni sociale sănătoase

a. Ce ar trebui să învățăm din exemplul lui Hristos, care L-a deosebit, fiind în contrast cu liderii religioși din vremea Lui? Proverbe 18:24.

„Lucrarea lui Hristos era într-un contrast izbitor cu aceea a bătrânilor iudei. Atenția pe care o dădeau ei tradiției și formelor făcuse să dispară orice libertate reală în cugetare și acțiune. Ei trăiau într-o continuă groază de a nu se întina. Pentru ca să nu se atingă de cei „necurați”, trăiau retrași nu numai față de neamuri, ci și față de marea mulțime a celor de un neam cu ei, necăutând nici să le vină în ajutor, nici să le câștige prietenia. Stăruind necontenit numai asupra acestor lucruri, mintea li se pipernicise, iar cercul vieții lor devenise foarte strâmt. Pilda lor încuraja egoismul și intoleranța în toate clasele neamului lor.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 150 (cap. 14: Noi am găsit pe Mesia).

b. Care ar trebui să fie scopul nostru în toate interacțiunile sociale? Proverbe 11:30.

„Noi putem manifesta o mie de mici atenții în cuvinte prietenoase și priviri plăcute, care se vor reflecta din nou asupra noastră. Creștinii lipsiți de considerație pentru cei din jurul lor dovedesc prin această neglijență că nu sunt în legătură cu Hristos. Este imposibil să fii într-o relație cu Hristos și totuși să fii lipsit de bunătate față de alții și să uiți drepturile lor.

Noi toți trebuie să devenim martori pentru Domnul Hristos. Puterea relațiilor sociale, sfințită prin harul lui Hristos, trebuie folosită în câștigarea sufletelor la Mântuitorul. Faceți ca lumea să vadă că noi nu suntem în mod egoist absorbiți în propriile noastre interese, ci că noi dorim ca și alții să se împărtășească de binecuvântările și privilegiile noastre. Faceți-i să vadă că religia noastră nu face din noi niște oameni lipsiți de iubire și exigenți. Fie ca toți care mărturisesc că L-au găsit pe Hristos să lucreze slujind așa cum a făcut El, în folosul oamenilor. Noi nu trebuie să dăm niciodată lumii falsa impresie că cei ce sunt creștini sunt un popor mohorât, nefericit.” – Căminul Adventist, p. 428 (cap. 69).


Vineri 17 ianuarie

Întrebări pentru revizuire personală

1. Descrieți roadele spirituale aduse de minunea făcută de Isus în Cana.

2. Descrieți relația dintre Hristos și mama Sa.

3. De ce era surprins conducătorul nunții?

4. Ce tip de vin simbolizează în mod corect sângele lui Hristos?

5. La întruniri sociale, ce ar trebui să ne amintim din exemplul lui Isus?

 <<    >>