Back to top

Sabbath Bible Lessons

Evanghelia după Ioan (prima parte)

 <<    >> 
Lecția 4 Sabat, 25 ianuarie, 2025

Isus la Templu

Verset de memorat: „Domnul însă este în Templul Lui cel sfânt. Tot pământul să tacă înaintea Lui!” (Habacuc 2:20)

„În incinta Casei de rugăciune trebuie să se manifeste un respect sacru.” – Mărturii pentru comunitate, vol. 5, p. 493 (cap. Purtarea în casa lui Dumnezeu).

Recomandare pentru studiu:   Mărturii pentru comunitate, vol. 5, pp. 491-500 (cap. Purtarea în casa lui Dumnezeu). 

Duminică 19 ianuarie

1. Templul pângărit

a. Descrieți situația care predomina în templul de la Ierusalim la începutul misiunii publice a lui Hristos. Ioan 2:13, 14.

„Fiecare iudeu trebuia să plătească în fiecare an o jumătate de siclu „pentru răscumpărarea sufletului” […]. Pe lângă aceasta, se aduceau sume mari de daruri de bunăvoie, pentru a fi depuse în tezaurul templului. Se cerea ca toți banii străini să fie schimbați într-o monedă denumită siclul templului, care era acceptată pentru slujba de la sanctuar. Schimbarea banilor oferea ocazii de fraude și înșelăciune și se transformase într-un comerț dezgustător, care era un izvor de câștig pentru preoți.

Vânzătorii cereau prețuri exorbitante pentru animalele vândute și-și împărțeau câștigurile cu preoții și conducătorii, care astfel se îmbogățeau pe seama credincioșilor.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 155 (cap. 16: În templul Său).

b. Cum a afectat acest lucru serviciile de la templu? Ezechiel 22:26 u.p.

„Foarte multe jertfe se aduceau la Paște și vânzările la templu erau foarte mari. Mișcarea și zgomotul care urmau din aceasta, dădeau impresia mai degrabă de un târg de vite decât un templu sfânt al lui Dumnezeu. Se auzeau târguieli egoiste pentru profit, mugete de vite, behăit de oi, gângurit de porumbei, amestecate cu zornăitul banilor și cu certuri mânioase. Atât de mare era confuzia, încât închinătorii erau tulburați și cuvintele înălțate către Cel Preaînalt se înecau în tumultul care stăpânea templul.” – Ibid.


Luni 20 ianuarie

2. Reverență în casa lui Dumnezeu

a. Cum consideră Dumnezeu locul în care Își manifestă prezența – și care a fost prima indicație dată pe muntele Sinai? Exod 3:1-5; 19:12, 13

„Când Domnul S-a coborât pe Muntele Sinai, locul a fost sfințit prin prezența Lui. […] În felul acesta, s-a dat învățătura că orice loc unde Se descoperă Dumnezeu cu prezența Lui este un loc sfânt.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 155 (cap. 16: În templul Său).

b. Cum a reacționat Hristos la profanarea templului? Ioan 2:15, 16

„Când a intrat în templu, Isus a văzut tot ce se petrecea acolo. A văzut tranzacțiile necinstite. A văzut durerea săracilor, care credeau că fără jertfire de sânge nu puteau obține iertarea de păcatele lor. El a văzut curtea din afară a templului transformată într-un loc de negustorie nesfântă. Cuprinsul locului sfânt ajunsese un imens târg.” – Ibid, p. 158 (cap. 16: În templul Său).

„Coborând încet pe scări și ridicând biciul de coarde strânse la intrarea locului acela îngrădit, El le porunceşte celor ce negociau acolo să părăsească incinta templului. Cu un zel și cu o severitate pe care nu le manifestase niciodată mai înainte, El răstoarnă mesele schimbătorilor. Banii cad, răsunând ascuțit pe pavajul de marmură. Nici unul nu îndrăzneşte să pună la îndoială autoritatea Lui. Nici unul nu îndrăzneşte să se aplece pentru a-și aduna banii câștigați prin înșelăciune. Isus nu îi loveşte cu biciul, dar, în mâna Lui, biciul acela simplu pare îngrozitor, ca o sabie de foc. Slujitorii templului, preoții speculanți, samsarii și negustorii de vite, împreună cu oile și boii lor, fug din locul acela cu unica dorință de a scăpa de prezența Lui acuzatoare.” – Ibid, p. 158 (cap. 16: În templul Său).

c. Ce însemnătate a avut actul de purificare a templului făcut de Hristos? Maleahi 3:1-3.

„Curțile Templului din Ierusalim, pline de zgomot și negustorie nesfântă, reprezentau prea bine templul inimii, întinat de prezența patimilor senzuale și a gândurilor nesfinte. Prin curățirea templului de cumpărătorii și vânzătorii lumii, Isus a făcut cunoscută misiunea Lui de a curăța inima de mânjirea păcatului — de dorințele pământești, de poftele egoiste și de obiceiurile rele, care corup sufletul.” – Ibid, p. 161.


Marți 21 ianuarie

3. Prezența lui Dumnezeu

a. Care a fost scopul inițial al lui Dumnezeu în aşezarea sanctuarului Său în mijlocul poporului Său? Exod 25:8.

„Templul acela, înălțat ca sălăș pentru Prezența divină, era menit să fie o învățătură vie pentru Israel și pentru lume. Scopul lui Dumnezeu din veacurile veșnice a fost ca fiecare ființă creată, de la serafimul luminos și sfânt până la om, să fie un templu în care Creatorul să locuiască.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 161 (cap. 16: În templul Său).

b. De ce se face referire la credincioși ca la templul lui Dumnezeu – și cum ar trebui să menținem din toată inima sfințenia acestui templu? 1 Corinteni 3:16, 17; Isaia 57:15.

„Din cauza păcatului, omul a încetat să mai fie un templu pentru Dumnezeu. Fiind întunecată și pervertită de rele, inima omului n-a mai dat la iveală slava Celui Sfânt. Dar prin întruparea Fiului lui Dumnezeu, planul cerului a fost realizat. Dumnezeu locuiește în omenire și, prin harul salvator, inima omului devine din nou templul Său.” – Ibid.

„Dacă noi credem că sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape, atunci «ce fel de oameni ar trebui să fiți voi, printr-o purtare sfântă și evlavioasă?»

Fiecare suflet care crede realmente adevărul, va avea fapte corespunzătoare. Toți vor fi zeloși, solemni și neobosiți în eforturile lor de a câștiga suflete pentru Hristos. Dacă adevărul este plantat adânc mai întâi în sufletele lor, atunci ei vor căuta să-l planteze și în inimile altora. Adevărul este păstrat mult prea mult în curtea de afară. Aduceți-l în templul lăuntric al sufletului, întronați-l în inimă și lăsați-l să controleze viața. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie studiat și ascultat și atunci inima va găsi odihnă, pace și bucurie, iar aspirațiile vor tinde spre cer; dar atunci când adevărul este ținut în afara vieții, în curtea de afară, inima nu este încălzită de focul viu, arzător, al bunătății lui Dumnezeu.

Religia lui Isus este rezervată de mulți pentru anumite zile sau ocazii, iar în restul timpului este lăsată la o parte și neglijată. Principiul statornic al adevărului nu este numai pentru câteva ore în Sabat sau câteva acte de binefacere, ci el trebuie să fie adus în inimă, să purifice și să sfințească pe deplin caracterul.” – Mărturii pentru comunitate, vol. 5, p. 547 (cap. Influențe lumești).


Miercuri 22 ianuarie

4. Purificarea templului Său

a. Ce trebuie să realizăm cu privire la condiția noastră fără speranță în ce privește eforturile de a purifica templul? Ieremia 2:22; Iov 14:4.

„Nici un om nu poate alunga el singur relele care au pus stăpânire pe inima lui.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 161 (cap. 16: În templul Său).

b. Care este secretul pentru a fi capabili să stăm cu inima curată înaintea unui Dumnezeu sfânt? Ezechiel 36:25-27; Zaharia 3:3-5.

„Iacov fusese vinovat de un mare păcat în purtarea sa față de Esau, dar se pocăise. Greșeala lui fusese iertată, iar păcatul lui, curățit; de aceea, putea să stea în fața lui Dumnezeu. Dar, ori de câte ori oamenii au venit înaintea lui Dumnezeu, în timp ce nutreau de bunăvoie păcatul, au fost nimiciți. La a doua venire a lui Hristos, cei nelegiuiți vor fi nimiciți de „suflarea gurii Sale” și prăpădiți de „arătarea venirii Sale.” (2 Tesaloniceni 2:8). Strălucirea slavei lui Dumnezeu, care dă viață celui neprihănit, îi va nimici pe cei nelegiuiți.

Pe timpul lui Ioan Botezătorul, Hristos era aproape să Se arate, pentru a face cunoscut caracterul lui Dumnezeu. Însăși prezența Lui urma să-i facă pe oameni să-și dea seama de păcatele lor. Numai dacă voiau să fie curățați de păcat puteau să intre în comuniune cu El. Numai cei cu inima curată puteau rămâne în fața Lui.” – Ibid., p. 108 (cap. 10: Glasul în pustie).

„Numai Hristos poate curăți templul sufletului. Dar El nu va forța intrarea. În inimă, El nu vine ca în templul de pe vremuri, ci zice: «Iată, Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el, și el cu Mine.» (Apocalipsa 3:20). El va veni nu doar pentru o zi, deoarece spune: «Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor ... și ei vor fi poporul Meu». «Va călca în picioare nelegiuirile noastre și vei arunca în fundul mării toate păcatele lor.» (2 Corinteni 6:16; Mica 7:19). Prezența Lui va curăți și va sfinți sufletul, așa încât să poată fi „un templu sfânt în Domnul” și „un locaș al lui Dumnezeu, prin Duhul.” (Efeseni, 2:21, 22.)” – Ibid, p. 161, 162 (cap. 16: În templul Său).

„În timp ce Isus slujește în Sanctuarul de sus, El este în continuare, prin Duhul Lui cel Sfânt, slujitorul bisericii de pe pământ.” – Ibid, p. 166 (cap.16: În templul Său).


Joi 23 ianuarie

5. Purificând templul astăzi

a. Cum îi face Dumnezeu responsabili pe liderii poporului Său de susținerea în mod sârguincios a sfințeniei casei Sale? Habacuc 2:20; Ezechiel 44:23.

„Împrejurimile templului lui Dumnezeu trebuia socotite ca fiind sfinte. Dar, în goana după câștig, toate acestea se pierduseră din vedere.

Preoții și conducătorii poporului erau chemați ca reprezentanți ai lui Dumnezeu față de neamul lor; ei ar fi trebuit să corecteze abuzurile din curtea templului. Ar fi trebuit să le dea oamenilor o pildă de integritate și de milă.” – Hristos, Lumina Lumii, p. 156 (cap. 16: În templul Său).

„Este prea adevărat faptul că respectul pentru Casa lui Dumnezeu aproape a pierit. Lucrurile și locurile sfinte nu mai sunt recunoscute; ceea ce este sfânt și înălțat nu mai este apreciat. […] Dumnezeu a dat poporului Său din vechime reguli de ordine, perfecte și exacte. S-a schimbat oare caracterul Său? Nu este El Dumnezeul cel mare și puternic care guvernează în cerurile cerurilor? Nu ar fi oare bine pentru noi ca adesea să citim instrucțiunile date personal de Dumnezeu evreilor, pentru ca noi, care avem lumina cea glorioasă a adevărului strălucind peste noi, să imităm și noi exemplul lor în ceea ce privește respectul în Casa Domnului?” – Mărturii pentru comunitate, vol. 5, p. 495 (cap. Purtarea în casa lui Dumnezeu).

b. Explicați victoria esențială care va fi câștigată prin puterea lui Hristos. Matei 5:8; 1 Ioan 3:1-3.

„Apelez la toți aceia care pretind că sunt fii ai lui Dumnezeu, nu uitați niciodată acest adevăr mare și anume că avem nevoie de Duhul lui Dumnezeu în noi pentru a ajunge în ceruri și de lucrarea lui Hristos în afara noastră pentru a primi dreptul la moştenirea nepieritoare.” – Mărturii pentru pastori, p. 442 (subcap. Îndreptați-vă inima spre Sion).


Vineri 24 ianuarie

Întrebări pentru revizuire personală

1. Cine erau liderii târgului nelegiuit din templu?

2. Care ar trebui să fie atitudinea oricui vine înaintea lui Dumnezeu?

3. Explicați semnificația spirituală pe care trebuia să o aibă templul din Ierusalim.

4. Ce a declarat Hristos cu privire la curățarea templului?

5. Care este singura metodă prin care poate fi curățită inima noastră umană plină de defecte?

 <<    >>