Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Evangelie volgens Johannes (Deel Een)

 <<    >> 
Les 2 Sabbat, 11 januari 2025

Het Lam van God

Tekst om te onthouden: “Toen deze geëist werd, toen werd Hij verdrukt, doch Hij deed Zijn mond niet open; als een lam werd Hij ter slachting geleid, en als een schaap dat stom is voor het aangezicht van zijn scheerders, alzo deed Hij Zijn mond niet open” (Jesaja 53:7).

“Laat de berouwvolle zondaar zijn ogen richten op ‘het Lam Gods, dat de zonden der wereld wegneemt’.” –Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 107.

Aanvullende studie:   –De Wens der Eeuwen, blz. 101–111. 

Zondag 5 januari

1. HET GETUIGENIS VAN JOHANNES DE DOPER

A. Wat verklaarde Johannes de Doper over Jezus? Johannes 1:15–18.

B. Hoe identificeerde Johannes zichzelf tegenover de geestelijke leiders? Johannes 1:19–23. Welke profetie vervulde hij, en hoe moeten we ons ertoe verhouden? Jesaja 40:3–5.

“In elke fase van de geschiedenis van deze aarde heeft God Zijn agentschappen gehad om Zijn werk voort te zetten, dat op Zijn aangewezen manier gedaan moet worden. Johannes de Doper had een speciaal werk, waarvoor hij geboren was en waartoe hij was aangesteld, het werk van het voorbereiden van de weg van de Heer…

(Zijn bediening in de wildernis) was een zeer opvallende, letterlijke vervulling van de profetie.” –The Southern Watchman, 21 maart 1905.

“De Heer gaf hem (Johannes de Doper) zijn boodschap. Ging hij naar de priesters en leiders en vroeg of hij deze boodschap mocht verkondigen? Neen, God hield hem bij hen weg, zodat hij niet beïnvloed zou worden door hun geest en leer. Hij was de stem van iemand, roepende in de woestijn, (zie Jesaja 40:3–5). Dit is precies de boodschap, die aan ons volk gegeven moet worden; we zijn bijna aan het einde der tijden, en de boodschap is: Maak de weg van de Koning vrij; verzamel de stenen; hef een standaard op voor het volk. Het volk moet wakker worden. Het is nu niet de tijd om vrede en veiligheid te roepen.” –Selected Messages, bk. 1, blz. 410.


Maandag 6 januari

2. EEN ROEPING VAN OFFEREN

A. Toen Jezus bij Johannes kwam om gedoopt te worden, hoe identificeerde Johannes Hem en getuigde van Zijn roeping aan het publiek? Johannes 1:29, 34. Welke profetie werd hierdoor vervuld? Jesaja 53:4–7.

“Christus was evenzeer de Verlosser van de mens in het begin van de geschiedenis van deze wereld als Hij dat nu nog is. Eer Hij Zijn goddelijkheid bekleedde met menselijkheid en naar onze wereld kwam, werd het evangelie gepredikt door Adam, Seth, Henoch, Methusalah en Noach. Abraham in Kanaän en Lot in Sodom brachten de boodschap. Van geslacht tot geslacht spraken trouwe boodschappers over Hem, die komen zou. De diensten van het Joodse bestel waren door Christus Zelf ingesteld. Hij was het fundament van hun offerstelsel, de werkelijkheid van heel hun godsdienst. Het bloed, dat vergoten werd als offeranden werden gebracht, wees naar het offer van het Lam van God. In Hem gingen alle zinnebeeldige offeranden in vervulling.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 72–73.

B. Hoe stelde Johannes Jezus voor aan zijn discipelen? Johannes 1:35–36. Welk effect hadden zijn woorden op hen, en wat gebeurde er vervolgens in zijn eigen leven? Johannes 1:37.

“De volgende dag (na Christus’ doop), zag Johannes Jezus weer onder de schare, terwijl twee van zijn discipelen bij hem stonden. Weer lichtte het gelaat van de profeet op met de heerlijkheid van de Ongeziene, terwijl hij uitriep: ‘Zie het Lam Gods’ De woorden brachten de harten van de discipelen in vervoering. Ze begrepen ze niet volkomen. Wat betekende de naam, die Johannes Hem gegeven had: ‘het Lam Gods’? Johannes zelf had dat niet uitgelegd. Zij verlieten Johannes en gingen Jezus zoeken.” –De Wens der Eeuwen, blz. 106.

“Johannes deelde zijn discipelen mede, dat Jezus de beloofde Messias, de Heiland van de wereld, was. Toen hij aan het einde van zijn werk kwam, leerde hij zijn discipelen om naar Jezus op te zien, en Hem te volgen als de Grote Leraar. Het leven van Johannes was treurig en vol zelfverloochening. Hij kondigde de eerste komst van Christus aan, maar het werd hem niet vergund om getuige zijn van Zijn wondertekenen, en zich te verheugen over de kracht, die Hij openbaarde. Johannes wist, dat hij moest sterven, wanneer Jezus als leraar zou optreden. Zijn stem werd zelden gehoord, behalve in de woestijn. Zijn leven was eenzaam. Hij bleef niet in het gezin van zijn vader om zich in hun gezelschap te verheugen maar verliet hen om zijn zending te vervullen.” –Eerste Geschriften, blz. 178–179.


Dinsdag 7 januari

3. JEZUS’ EERSTE DISCIPELEN

A. Wie waren enigen van Jezus’ eerste discipelen? Matthéüs 4:18, 21. Welke interesse in Christus toonden zij en hoe lang duurde hun eerste ontmoeting met Hem? Johannes 1:38–39.

“Een van hen (die Jezus volgden) was Andreas, de broer van Simon; de ander was Johannes, de schrijver van het evangelie. Dit waren de eerste discipelen van Christus. Gedreven door een onweerstaanbare drang volgden ze Jezus, vol verlangen om met Hem te spreken, maar toch onder de indruk en zwijgend, verloren in de overweldigende betekenis van de gedachte: ‘Is deze de Messias?’

Jezus wist, dat de discipelen Hem volgden. Zij waren de eerste vruchten van Zijn dienstwerk, en er was vreugde in het hart van de goddelijke Leraar, daar deze zielen gehoor gaven aan Zijn genade. Toch wendde Hij Zich om en vroeg hun slechts: ‘Wat zoekt gij?’ Hij zou hen vrijlaten om terug te keren óf hun verlangen uit te spreken.

Zij waren zich slechts bewust van één bedoeling. Eén persoonlijkheid vervulde hun gedachten. Zij riepen uit: ‘Rabbi, … waar houdt Gij verblijf?’ In een kort gesprek aan de kant van de weg konden ze niet datgene ontvangen, waarnaar ze verlangden. Zij verlangden alleen te zijn met Jezus, aan Zijn voeten te zitten en Zijn woorden te horen…

Als Johannes en Andreas de ongelovige geest van de priesters en oversten bezeten hadden, zouden ze niet als leerlingen aan de voeten van Jezus gevonden zijn. Ze zouden dan tot Hem gekomen zijn als critici, om te oordelen over Zijn woorden. Velen sluiten op die wijze de deur voor de meest kostbare gelegenheden. Maar dat deden deze discipelen niet. Zij hadden gehoor gegeven aan de oproep van de Heilige Geest, die klonk in de prediking van Johannes de Doper. Nu herkenden ze de stem van de hemelse Leraar. Voor hen waren de woorden van Jezus vol frisheid en waarheid en schoonheid. Er werd een goddelijke licht geworpen op datgene, wat de Schriften van het Oude Testament leerden. De veelzijdige onderwerpen der waarheid stonden in een nieuw licht.” –De Wens der Eeuwen, blz. 106–107.

B. Wat deden de eerste discipelen kort, nadat ze Jezus hadden ontmoet? Johannes 1:41–42.

“Andreas trachtte de vreugde, die zijn hart vervulde, aan anderen mede te delen. Hij ging zijn broer Simon opzoeken en riep uit: ‘Wij hebben gevonden de Messias’. Simon wachtte niet op een tweede uitnodiging. Ook hij had de prediking van Johannes de Doper gehoord en hij haastte zich naar de Heiland.” –De Wens der Eeuwen, blz. 107.


Woensdag 8 januari

4. VOOROORDELEN DOORBREKEN

A. Beschrijf wat er gebeurde, toen Jezus de volgende discipel uitnodigde om Hem te volgen. Johannes 1: 43–45.

“Filippus gehoorzaamde het bevel, en terstond werd hij ook een werker voor Christus. Filippus vond Nathanaël.” –De Wens der Eeuwen, blz. 107.

B. Wat kunnen we leren van de manier, waarop Christus Nathanaëls aarzeling kon overwinnen? Johannes 1:46–49.

“Toen Nathanaël Jezus aanzag, was hij teleurgesteld. Zou deze man, die de kenmerken van harde arbeid en armoede droeg, de Messias kunnen zijn? Toch kon Nathanaël niet ertoe komen Jezus te verwerpen, want de boodschap van Johannes had overtuiging in zijn hart gebracht.

Op het ogenblik, dat Filippus hem riep, had Nathanaël zich teruggetrokken in een rustige plaats om na te denken over de aankondiging van Johannes en de profetieën betreffende de Messias. Hij bad dat, als degene die door Johannes werd aangewezen, de Verlosser was, het hem bekendgemaakt zou mogen worden, en de Heilige Geest rustte op hem met de verzekering, dat God Zijn volk bezocht had en een hoorn des heils voor hen had opgericht…

‘Jezus antwoordde en zeide tot hem: Eer Filippus u riep, zag Ik u onder de vijgenboom’.

Dat was genoeg. De goddelijke Geest, Die getuigd had tot Nathanaël tijdens zijn afzonderlijk gebed onder de vijgenboom, sprak nu tot hem door de woorden van Jezus. Hoewel hij twijfelde en enigszins toegaf aan zijn vooroordeel, was Nathanaël tot Christus gekomen met een oprecht verlangen naar de waarheid, en nu werd zijn verlangen bevredigd. Zijn geloof werd sterker dan dat van de persoon, die hem tot Jezus had gebracht. Hij antwoordde en zei: ‘Rabbi, Gij zijt de Zoon van God; Gij zijt de Koning van Israël’.

Wanneer Nathanaël vertrouwd had op de rabbi’s om hem te leiden, zou hij Jezus nooit hebben gevonden. Door zelf te zien en te oordelen werd hij een discipel. Zo is het ook nu in het geval van velen, die door vooroordeel van het goede worden weerhouden. Wat zou het resultaat anders zijn, wanneer ze zouden ‘komen en zien’!

Vertrouwende op de leiding van menselijk gezag, zal niemand komen tot een reddende kennis der waarheid. Evenals Nathanaël moeten we zelf Gods Woord bestuderen, en bidden om de verlichting door de Heilige Geest. Hij, die Nathanaël onder de vijgenboom zag, zal ons ook zien in ons afgezonderd bidvertrek. Engelen uit de wereld des lichts zijn dicht bij hen, die in alle nederigheid om goddelijke leiding smeken.” –De Wens der Eeuwen, blz. 108–109.


Donderdag 9 januari

5. EEN OPEN HEMEL

A. Wat beloofde Christus aan Nathanaël, en waarom? Johannes 1:50–51.

“(Zie Johannes 1:50–51). Hier zegt Christus eigenlijk: Op de oever van de Jordaan werden de hemelen geopend, en is de Geest van God als een duif nedergedaald op Mij. Dat was slechts een teken van het feit, dat Ik de Zoon van God ben. Indien gijlieden gelooft, dat het zo is, zal uw geloof versterkt worden. Gij zult de hemelen geopend zien om nooit meer gesloten te worden. Ik heb ze voor u geopend. De engelen van God stijgen op en brengen de gebeden van degenen, die in nood zijn en in droefheid, tot de Vader daarboven, en wanneer ze weer nederdalen, brengen ze zegen, hoop, moed, hulp en leven aan de mensenkinderen.” –De Wens der Eeuwen, blz. 110–111.

B. Wat gebeurt er, als we Christus aannemen? Johannes 4:14; Openbaring 22:17.

“Wanneer iemand de waarheid heeft aangenomen in de liefde der waarheid, zal hij dit openbaar maken door de overredingskracht van zijn optreden en de klank van zijn stem. Hij maakt bekend dat, wat hij zelf heeft gehoord, gezien en getast van het woord des levens, opdat anderen gemeenschap met hem kunnen hebben door de kennis van Christus. Zijn getuigenis, dat komt van lippen, die zijn aangeraakt met een levende kool van het altaar, is waarheid voor het hart, dat daarvoor openstaat, en werkt heiligmaking van zijn karakter…

God zou Zijn doel, het redden van zondaars, ook hebben kunnen bereiken zonder onze hulp; maar opdat wij een karakter kunnen ontwikkelen, dat gelijk is aan dat van Christus, moeten we in Zijn werk delen. Om Zijn vreugde te kunnen binnengaan, de vreugde van het zien hoe zielen gered zijn door Zijn offer, moeten we deelhebben aan Zijn arbeid voor hun verlossing.” –De Wens der Eeuwen, blz. 110.


Vrijdag 10 januari

Terugblik

1. Waarom werd Johannes de Doper naar de woestijn geroepen?

2. Hoe moeten wij de leefstijl van Johannes de Doper op onze eigen leefstijl toepassen?

3. Wat kunnen we leren van Johannes en Andreas, toen zij Jezus ontmoetten?

4. Hoe kunnen wij geïnspireerd worden door de vroege verklaring van Nathanaël?

5. Wat toont, of mijn geloof in Christus wel of niet oprecht is?

 <<    >>